• Hvad betyder en betinget købsaftale?


  Bliv kontaktet af en advokat - ganske gratis

  Brug Opret advokat opgave tjenesten fra Colego.

  Når der skal indgås en aftale om køb af bolig eller anden fast ejendom, forefindes en lang række høje og strenge krav. Disse krav til aftalen er strengere end almindelige aftaler. Ifølge aftaleloven er en normal aftale allerede bindende, uanset om den er foretaget skriftligt eller mundtligt. Dog kan dette være svært at bevise i henhold til købsaftaler, hvorfor det skriftlige aftalegrundlag i stedet udarbejdes.

  I normal praksis skal køberen først afgive sit bud. Dette gøres ved, at køberen underskriver købsaftalen hos den pågældende ejendomsmægler. Derved fungerer købsaftalen altså som et indledende tilbud til sælgeren af boligen. Når sælgeren accepterer buddet, skal sælgeren underskrive dokumentet. Nu vil dokumentet ændre sin status og gå fra at være et købstilbud til en købsaftale. Det er altså nu, at aftalen er bindende – medmindre købsaftalen er underskrevet med forbehold.

  Betinget købsaftale - bank og rådgivers godkendelse

  For at handlen er gældende kan købsaftalen altså rumme visse betingelser. Disse betingelser inkluderer typisk, at købers bank eller rådgiver først skal godkende handlen. Så snart banken eller rådgiveren har godkendt handlen, og betingelserne dermed er opfyldt, vil handlen være bindende.

  Når du angiver et bud som køber, er det altså fordelagtigt at indgå en såkaldt betinget købsaftale. På denne måde er du sikker på, at du ikke overser vigtige elementer i købsaftalen eller i forhold til din økonomi. Afgiver du et indledende bud på en bolig over e-mail, anbefales det altså, at du i mailen angiver: ”Den endelige købsaftale er betinget af din rådgiver og banks godkendelse af handlen i sin helhed.” Herved vil du være sikker på, at du ikke risikerer noget.

  Hvis du ønsker at trække dit bud tilbage

  Et bud på køb af fast ejendom kan faktisk trækkes tilbage igen – men det kan det kun, hvis sælgeren ikke har accepteret buddet endnu. Meld skriftligt til sælger, at du har et ønske om at tilbagetrække buddet. Dette er altså kun muligt, hvis du endnu ikke har kendskab til, at sælgeren har accepteret dit tilbud.

  Sælgeren er bundet til handlen, så snart vedkommende har underskrevet købsaftalen og eventuelle forbehold er afklaret. Derfor vil en mundtlig accept ikke være nok, samtidig med en accept fra ejendomsmægleren heller ikke er nok. Støder du ind i en ejendomsmægler, der hævder, at et bud på 10.000 kroner mere vil betyde, at handlen accepteres af sælgeren, er dette altså ikke bindende. Det er først, når sælgeren har underskrevet, og eventuelle betingelser er opfyldt.

  Selvom du har underskrevet købsaftalen og kommunikationen mellem ejendomsmægleren og sælgeren umiddelbart lyder lovende, er du altså ikke sikret endnu. Sælger har stadig ret til at gå til en anden side, hvis et bedre bud dukker op. ¨

  Få hjælp til købsprocessen

  Uvisheden og de mange fagtermer i forbindelse med køb af fast ejendom kan altså være en uoverskuelig og nervepirrende proces. Dog kan du med fordel søge professionel assistance i form af en boligadvokat. Her vil du ligeledes få hjælp til alt det praktiske papirarbejde, hvilket for mange giver overblik og tryghed. Dette koster selvfølgelig penge, og for mange kan beløbet virke stort. Dog er det penge, der er godt givet ud, da det fungerer som en form for pakkeløsning til boligkøb. 

  Ydermere kan du få tips og gode tricks på internettet, hvor især Vokatus er informativ og behjælpelig. Dette er helt gratis, og du kan læse om alle de emner, som du har brug for at vide mere om.